Koós-méhészet

Rólunk

Édesapám Koós József, egy solti öt gyermekes parasztcsalád legidősebb sarja, 15 éves korában - 1934-ben - a saját addig összegyűjtött zsebpénze feláldozásával vásárolt egy méhésztől 3 darab méhrajt, melyeknek a kaptárjait saját kezűleg készítette el.
Elolvasva minden fellelhető szakirodalmat egy-két évi bukdácsolás után megismerkedett a nála idősebb Szuhánszki Lajos méhésszel, aki a szomszéd faluban, Apostagon ácsmester volt és már néhány éve méhészkedett. Több évi együtt méhészkedés után - a 40-es évek elején - elérték, hogy mindkettőjüknek létrejött egy-egy 160-160 családos - abban az időben valószínűleg legnagyobb és legmodernebb - méhészete. A harmincas évek végén az elsők között kezdték a vándorméhészkedést. Először vonaton vándoroltak a méhekkel, majd később teherautókat használtak.

Édesapám a háború után, a katonaságból visszatérve, méhészetének csak a romjait találta, mivel a szovjet hadsereg a méhészetünket is "felszabadította". Szinte a nulláról indulva az évek során újra 170 családos méhészetté fejlesztette az állományt. Én beleszülettem a méhészkedésbe és 15 éves koromtól egyre többet segítettem a méhek körüli munkában. A villamosmérnöki diploma megszerzése után döntöttem arról, hogy főállású méhész leszek.

Az akkor már csak 70 családos méhészetet néhány év alatt 400 családra szaporítottam, amely valószínűleg akkor a legnagyobb méhészet volt az országban. A 80-as évek közepétől egy állandó alkalmazott segítette munkámat. Ugyanakkor kezdtem el a méz üvegezését is, melyet először a nagybani zöldségpiacon árultam viszonteladóknak. Ezeknek a zöldségeseknek a mai napig szállítunk mézet.

1990-ben megjelentünk a Bosnyák téri és a Pestlőrinci piacon, ahol közvetlenül a vevőknek árusítunk. 2002 februárjában nyitottuk meg a Lehel Csarnokban a méhészeti termékeket árusító üzletünket, ahol nagyon széles skálában minden méhészettel kapcsolatos terméket forgalmazunk.

A 80-as évek közepétől folyamatosan modernizáljuk méhészetünket. Első lépésként egy 260m2-es csarnokot építettünk a hozzá tartozó rakodórámpával, mely az eszközök tárolására szolgál. Majd egy EU normákat kielégő mézkiszerelő üzemet hoztunk létre. A következő lépés egy központi pörgetőhelyiség építése volt. Elkészülte után az ország bármely részéről hazaszállítjuk a mézeslépeket és kiváló higiéniai körülmények között pergetjük a mézet.

Legutóbbi beruházásként egy hűtőházat építettünk, amellyel elértük, hogy a lépkészletünket vegyszerek alkalmazása nélkül meg tudjuk védeni a kártevőktől. Az a célunk, hogy kiváló minőségű vegyszermentes mézet állítsunk elő, és közép árkategóriában árusítsuk, vagyis viszonylag olcsók legyünk. Jelenleg 400 méhcsaláddal méhészkedünk, négy teherautónk van és rajtunk kívül hat alkalmazottat foglalkoztatunk a méz előállításában, kiszerelésében és értékesítésében.
Koós Péter
méhész